Datorita proprietăţilor fizice ale inox-ului – care îi conferă o prelucrabilitate bună, rezistenta la uzura si la temperaturi variate – acesta este materialul cel mai utilizat in industria alimentara.
Otelul inoxidabil este un aliaj fier-carbon (Fe-C), ce contine ca element principal de aliere cromul (Cr), minim 10.5%, element ce ajuta in sporirea rezistentei la coroziune. Cu cat procentul de crom este mai ridicat cu atat rezistenta la coroziune a suprafetei este mai mare.
De asemenea, in compozitia chimica a inoxului mai pot fi gasite cantitati diferite de carbon, silicon și mangan – elemente ce ofera diferite proprietati.
Nu reactioneaza cu alimentele, astfel preparatele isi pastreaza gustul, si este considerat una din cele mai sigure suprafete pentru gatit.
In bucatariile profesionale, atat accesoriile cat si mobilierul sunt realizate din 2 tipuri de inox:
- tipul Austenitic (AISI304) – este cel mai utilizat tip de otel inoxidabil. Are in structura adaos de Nichel (Ni) si Mangan (Mn), ceea ce ajuta otelul sa fie maleabil si mai usor de sudat. Rezistent la variatii mari de temperatura si coroziune. Este non-magnetic.
- tipul Feritic (AISI430) – are deformabilitate buna, dar rezistenta la coroziune si variatii de temperatura mai slaba decat AISI304. este relativ usor de sudat la grosimi mici. Are proprietati magnetice.
Transport mobilier inox
Obiectele de mobilier din inox trebuiesc intotdeauna ridicate si nu tarate sau impinse pe suprafata de transport sau din bucatarie. Astfel se evita deteriorarea picioarelor si aplicarea de tensiune inutila asupra corpului de mobilier.
Pentru a evita urmele de maini pe supafata obiectelor, este indicat sa utilizati manusi textile sau din piele intoarsa.
Pastrare mobilier inox
Desi Inoxul de tip AISI304 este mult mai rezistent la coroziune, in anumite conditii nu este exclus sa apara pete de rugina, usor de indepartat, dar nu de neglijat.
– Trebuie acordata atentie sporita in mediile de lucru cu salinitate crescuta sau cu risc de contaminare cu saruri sau acizi
– Evitarea utilizarii sau depozitarii solutiilor puternic acide in preajma echipmentelor – acid clorhidric sau saruri ale acestuia – in cazul contaminarii accidentale este indicate spalarea abundenta cu apa curata. Solutiile cu clor pot indeparta straturile protectoare ale suprafetei din inox, facilitand procesul de coroziune.
Curatare mobilier inox
Este un material foarte usor de curatat datorita suprafetei neporoase. Este chiar indicata curatarea frecventa a suprafetelor din inox, deoarece acestea isi pastreaza proprietatile anti-corozive atunci cand materialul este curat.
- Carpa moale, apa calda, detergent sau sapun cu PH neutru – formula ideala de curatare in conditii normale.
- In cazul suprafetelor foarte murdare sau cu pete, sunt indicate pulberi abrazive, dar care sa nu zgarie suprafetele.
- Nu folositi burete metalic sau cu impaslitura metalica! Pot lasa particule incorporate in suprafata, ceea ce faciliteaza aparitia petelor de rugina.
- Evitati produsele ce contin printre ingrediente si cloruri, decoloranti, inalbitori, hipocloriti! Evitati contaminarea cu acetona!
- Imediat dupa utilizarea detergentului pe suprafata din inox, este indicata o clatire cu apa calda, apoi stergerea suprafetei cu carpa curata si uscata.
Pot fi folosite urmatoarele produse sau tipuri de produse:
- solventi organici: alcool etilic, alcool metilic; apoi clatit cu apa calda si uscat-sters cu carpa moale, curata – pentru urme datorate atingerii cu mainile sau pete de grasime – ulei
- burete sau perie din nylon moale sau cu peri naturali – pete persistente sau modificari de culoare
- solutie de 1:3 otet – apa, dupa care clatit bine cu apa curata si sters cu carpa curata si uscata – depuneri de calcar
- solutie de apa cu bicarbonat de sodiu sau amoniac.
*Este recomandat sa se foloseasca manusi de protectie (cauciuc) la curatarea suprafetelor, iar incaperea sa fie aerisita bine.