TEL: 0745 053 141          L-V: 09-17

Nu exista produse în cos.

Blog

4 sfaturi esentiale la achizitia echipamentelor de bucatarie in restaurant

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

4 sfaturi esentiale la achizitia echipamentelor de bucatarie in restaurant

4 sfaturi esentiale la achizitia echipamentelor de bucatarie in restaurant

Ca în orice altă afacere, într-un restaurant mijloacele care vor produce/genera obiectul de activitate trebuiesc alese cu atenție astfel încât acestea să nu fie subdimensionate sau cu mult supradimensionate necesarului estimat de producție.

Zilnic avem cereri pentru utilarea restaurantelor, iar 70% din aceste cereri nu conțin minimul de informații necesare pentru a putea identifica corect echipamentele potrivite.

Dacă echipamentele de bucătărie sunt subdimensionate, restaurantul riscă să nu servească clienții într-un timp rezonabil și își va face reputație proastă, inevitabil, pierzând clienți.

În situația în care utilajele sunt mult supradimensionate valoarea lor va fi foarte greu de amortizat, iar datorită consumului prea mare facturile de utilități vor fi împovărătoare.

Înainte de toate, vă recomandăm sa vă începeți afacerea cu un bucătar șef serios și experimentat, care să facă meniul și rețetarul, iar în funcție de acestea și de numărul de porții zilnice estimat, vă poate îndruma în alegerea corectă a echipamentelor.

Așadar, pentru situația în care nu aveți încă un chef bucătar, în cele ce urmează vă vom enumera câteva criterii esențiale pentru a vă îndruma să faceți alegerea corectă a echipamentelor de bucătărie pentru restaurant dumneavoastră.

4 sfaturi esentiale la achizitia echipamentelor de bucatarie in restaurant

#1 Identificați exact ce specific doriți să aibă localul, deoarece tipul de mâncare servit influențează considerabil și tipul de echipamente pentru bucătărie. Exemplu: dacă serviți un meniu tradițional românesc ar fi inutil să achiziționați un aparat pentru fiert paste sau un cuptor pentru pizza. Iar dacă aveți un restaurant de tip Street Food (Fast food) și nu serviți supe, nu ar fi folositoare o marmită.

Cuptor pizza dublu, electric, 8 pizza 32 cm  4 sfaturi esentiale la achizitia echipamentelor de bucatarie in restaurant 1x1

Cuptor pizza dublu, electric, 8 pizza 32 cm


Aparat fiert paste, pasta cooker automat, programabil cu lift  4 sfaturi esentiale la achizitia echipamentelor de bucatarie in restaurant 1x1

Aparat fiert paste, pasta cooker automat, programabil cu lift

#2 Studiați meniurile concurenței și aflați ce mărimi au porțiile preparatelor care vă interesează, apoi încercați să aflați ce flux de oameni este în zona localului și luați în calcul numărul de locuri disponibile în sala de mese (Exemplu: câte clădiri de birouri sunt în zona ai căror angajați v-ar putea fii clienți în perioada prânzului). Astfel veți aproxima volumul de hrană pe care trebuie să îl producă bucătăria.

#3 Aflați dacă spațiul pe care îl dețineți sau îl închiriați este dotat cu utilitățile necesare unui restaurant (instalațiile casnice NU sunt suficiente): rețea de gaz (presiune garantată minim 20 mbar), instalație electrică monofazică (220V) sau/și trifazică (380V), instalație sanitară (alimentare cu apa, scurgeri și sifoane de pardoseală). În funcție de acestea puteți fi condiționat să alegeți doar echipamente electrice sau echipamente alimentate cu gaz împreună cu echipamente alimentate la 220V.

#4 Dimensiunile spațiului destinat bucătăriei influențează in egală măsură dimensiunile echipamentelor. Ideal este să aveți un plan cu dimensiunile spațiului astfel să puteți identifica ce dimensiuni vor avea mesele de lucru din inox, dulapurile frigorifice, rafturile pentru depozitare s.a.. În cele mai multe situații, chiar și o schița cu dimensiuni corecte ajută. Sunt furnizori, printre care ne numărăm și noi, care executa proiecte pentru bucătăriile de restaurant.

Concluzie: înainte de a contacta un furnizor de echipamente încercați să faceți rost de aceste informații. Veti primiți astfel evaluări de preț corecte pentru echipamentele de care veți avea nevoie.

Informarea corectă și planificarea sunt primii pași către o afacere de succes.

4 sfaturi esentiale la achizitia echipamentelor de bucatarie in restaurant  4 sfaturi esentiale la achizitia echipamentelor de bucatarie in restaurant 1x1

4 sfaturi esentiale la achizitia echipamentelor de bucatarie in restaurant

4 sfaturi esentiale la achizitia echipamentelor de bucatarie in restaurant

4 sfaturi esentiale la achizitia echipamentelor de bucatarie in restaurant

4 sfaturi esentiale la achizitia echipamentelor de bucatarie in restaurant

4 sfaturi esentiale la achizitia echipamentelor de bucatarie in restaurant

4 sfaturi esentiale la achizitia echipamentelor de bucatarie in restaurant

Pizza – scurta istorie

Pizza - scurta istorie  Pizza – scurta istorie 1x1

Pizza – scurta istorie

Dintre marile popoare ale lumii, în decursul istoriei, puține se pot lăuda cu un fel de mâncare, deosebit, cu care să rămână în așa-zisa istorie culinară internațională din zilele noastre și în meniurile societății moderne. Italienii, se pare că au rămas de mii de ani cu câteva tipuri de mâncăruri simple, dar pline de arome, care îți gâdilă papilele gusative doar când te gândești la ele.

Probabil după paste, este cel mai cunoscut tip de gustare, fast-food, aperitiv consistent pe care italienii îl servesc cu multă pricepere. Acest „fel” de mancare, deloc greu de ghicit este pizza: o gustare foarte consistentă sau chiar un fel principal de mâncare pe care astăzi îl savurăm la o bere cu prietenii, într-o duminică leneșă sau în zilele în care pur și simplu vrem să experimentăm cu noul tip de cocă pe care l-am învățat din zbor de la vreo cunostință.

Forma de bază a pizzei, păstrată din antichitate este de pită, lipie sau pâine plată, nedospită, facută doar din apă, faină și asezonată cu mirodenii. Acest tip de lipie are o istorie destul de încărcată de-a lungul zonei Mediteraneene, întru-cât acest tip de lipie aromată cu ierburi și ulei se regăsește și în cultura Greacă, Romană sau Egipteană. Astăzi îi spunem focaccia.

Pizza - scurta istorie  Pizza – scurta istorie 1x1

Pizza – scurta istorie – Focaccia sau pita nedospita cu condimente si ulei de masline

Aceste lipii aromate erau bine cunoscute de către romani, babilonieni, greci, egipteni. Felul în care erau coapte acestea era același pentru fiecare popor: se coceau fie pe piatră încinsă (modalitate care a reînviat în zilele noastre, piatra încinsă putând fi folosită atat în restaurantele cu specific italienesc cat și acasă, vom vorbi despre ea într-un articol viitor) cât și pe pereții cuptoarelor din lut, bombate. Era mâncată pur si simplu, sau lângă mâncărurile bogate cu sosuri ale familiilor înstărite sau cu supele ușoare ale clasei muncitoare.

Pizza - scurta istorie  Pizza – scurta istorie 1x1

Pizza – scurta istorie – Cuptor de piatra pentru pizza

Originea denumirii de astăzi a produsului pizza, este înca subiect de discuție, deși se spune că provine din latinescul „pinsa” care s-ar traduce lipie sau pâine nedospită.

Acest preparat a apărut mai mult din nevoia de a satisfice foamea unei populații crescânde de la malul mării. Ca preparat apropiat de ceea ce cunoaștem azi, se poate spune că a pornit din Napoli, oraș fondat ca așezare greacă undeva la 600 Î.Hr. Prin 1700-1800, Napoli a devenit un oraș înfloritor pe malul unei mări din ce în ce mai aglomerate de vapoare încărcate cu noutăți din colțuri ale lumii abia cunoscute.

Populația muncitoare din apropierea porturilor, avea continuă nevoie de mâncare ieftină, astfel că pizza, acele lipii cu cele mai simple topping-uri a devenit un fel general de mâncare, consumat în orice moment al zilei și găsit în orice colț de stradă. Putem să spunem că ar fi primul moment în istorie când pizza a fost numită mâncare de stradă. Primele topping-uri folosite erau ingredientele cele mai comune găsite în cămarile sărăcăcioase ale napolitanilor – ulei, roșii, brânză, usturoi, anșoa.

Pizza - scurta istorie  Pizza – scurta istorie 1x1

Pizza – scurta istorie – Pizza cu ansoa

Circulă o povestioară conform căreia pizza Margherita, probabil cea mai cunoscută variantă de pizza, și-a luat numele de la regina Margherita a Italiei, care într-o vizită în Napoli, alături de regele Umberto I, a încercat un sortiment special de pizza pe a cărei cocă a fost așezată branză fină, moale, alba – mozzarella, busuioc și roșii. Acest sortiment a devenit preferatul reginei, și în timp una din deliciile lumii moderne.

Pizza - scurta istorie  Pizza – scurta istorie 1x1

Pizza – scurta istorie – Pizza Margherita sau steagul delicios al Italiei

Toată plăcerea reginei nu a reușit totuși să facă pizza foarte cunoscută în afara orașului Napoli. Totul s-a întâmplat într-un pas destul de lent. Cu toate acestea, câteva sute de ani mai târziu, peste ocean, în Statele Unite, imigranții napolitani au reușit să recreeze rețetele lor clasice de pizza în orașe ca New York, Boston sau Chicago. La momentul respectiv, interesul lor principal era concentrat pe locurile de muncă din fabricile uriașe, ca majoritatea imigranților europeni, și nu să se afirme în plan culinar. Prima pizzerie înregistrată în America a fost deschisă de Lombardi, în anul 1905 în Manhattan, până atunci pizza necunoscând decât bucătăriile personale ale imigranților. Cu timpul, pe teritoriul American, pizza a început să fie din ce în ce mai variată, în funcție de curiozitățile și preferințele fiecărui individ, astfel îndepărtându-se mult de la rețetele originale napolitane.

Pizza - scurta istorie  Pizza – scurta istorie 1x1

Pizza – scurta istorie

Pizza a cunoscut o puternică expansiune în întreaga lumea abia după al doilea Razboi Mondial, când combinația dintre rețetele clasice napolitane și noile combinații de topping încercate de americani, au pus stăpânire pe meniurile multor restaurante din întreaga lume.

Astăzi putem mânca pizza complet vegetariană, cu toate felurile de carne sau branză, pizza la metru sau pizza ca desert cu siropuri parfumate, fructe sau ciocolată, în pizzerii, restaurante cu specific italian, clasice sau de tip fast food.

Pizza - scurta istorie  Pizza – scurta istorie 1x1

Pizza – scurta istorie – Pizza cu mozzarella si rucola

Tags: , , , , , ,